Balatoni sellők – Móriak restaurálták

Népszerű ajánlatok

/Somogyi Károlyné felvétele – Forrás:Forrás:Library.hungaricana.hu/Délmagyarország, 1989. október/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór 20. századi történetével, illetve a móriakkal, móriak tevékenységével kapcsolatos régi híradások – mint például ez:

Simogató kezek

Sellők és férfiak

Állványra épített fóliasátorba burkolózott a városháza előtti szökőkút egyik szoborcsoportja Pásztor János 1930-ban készült és eredetileg Tihanyba szánt alkotása 1934 óta díszíti a Széchenyi teret.

A hatalmas termetű viza és a rajta ülő, illetve köréje fonódó három nőalak az áldást hozó Tiszát szimbolizálja legalábbis a szegediek szerint. Eredeti neve Tihanyi sellők volt Most azért került a figyelem középpontjába, mert kiderült, hogy Pásztor János kétszer is bronzba öntötte ezt a formát. Az ikerpár másik darabja Budapesten állt. Az ostrom alatt erősen megrongálódott. 1945 óta raktárak mélyén hányódott.

A szoborcsoportból egy fej, négy kéz és a hal farka hiányzik, lövések és repeszszilánkok is fölszaggatták a testeket.

A fővárosi tanács Székesfehérvárnak ajándékozta a szobrot ám a hiányzó részek pótlása megoldhatatlannak tűnt mindaddig, amíg föl nem fedezték, hogy a szobor ép hasonmása Szegeden található. Fotódokumentumok és retvétel is bizonyították a feltevést.

A szobor körül szorgoskodók Mórról érkeztek. Vezetőjük Nagy Benedek szobrászművész, segítői Korompai Péter keramikus, Győri Zoltán (főfoglalkozásban a móri városi tévé vezetője), és a szobrászművész fia: Nagy roly, aki restaurátornak tanul a főiskolán. Még e héten befejezik a mintavételt.

Kenhető szilikongumival burkolják az újraöntendő részeket, amely térhálós szerkezetet alkotva, ráköt a szoborra, majd eltávolítható anélkül, hogv nyomot hagyna maga után. A kiegészített szobor jövő ősszel már a székesfehérvári új uszoda előtti szökőkút dísze lesz.

Ny. P.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Délmagyarország, 1989. október (79. évfolyam, 232-258. szám)  / 1989-10-20 / 249. szám

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

Írj Te először kommentet "Balatoni sellők – Móriak restaurálták"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*