Közlekedési tanácsok a téli időszakra

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció/

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a téli időjárás veszélyeire hívja fel a gépjárművezetők figyelmét.

Télen jellemző a ködös, párás idő, a nappalok rövidülése miatti romló látási viszonyok, a szinte folyamatosan nedves és csúszós útburkolat. Ezek a tényezők jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A téli időszak emiatt teljesen más közlekedési magatartást igényel, mint azt a nyári időszakban megszokhattunk. Emiatt nagyon fontos az is, hogy jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak. Az előrejelzés szerint az elkövetkezendő napokban fagypont közeli hőmérsékletre, havazásra lehet számítani megyénkben.

A rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A gépjárműveket ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán fontos lehet még a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás!

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal biztonságosabb a közlekedés, a nyári gumi 7 C0 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

A köd, a szitáló hó, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, ami különös óvatosságot és figyelmet kíván.

Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Hosszabb utazás esetén készüljünk fel, hiszen szükség lehet takaróra, melegebb ruházatra,  vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és folyadékra. Érdemes tájékozódni az út – és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (például vonattal) indulunk útnak.

….hogy mindenki hazaérjen!

Forrás:police.hu

Írj Te először kommentet "Közlekedési tanácsok a téli időszakra"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*