Ezeket a szempontokat vedd figyelembe hitelfelvétel előtt!

Népszerű ajánlatok

Vedd figyelembe hitelfelvétel előtt azt a hat szempontot, amelyeket alábbi cikkünkben olvashatsz, és biztos lehetsz benne, hogy jól jársz!

Az utóbbi években újra nő a hitelfelvételi kedv, amit jól le lehet követni a bankok statisztikáin. Az ingatlanpiaci fellendülés, illetve az egyre alacsonyabb hitelkamatok miatt sokaknak jön meg a kedve egy-egy újabb hitel felvételéhez, ám nem árt tudni, hogy ennek komoly kockázati tényezői is vannak. Éppen ezért összeszedtünk hat olyan szempontot, amit érdemes figyelembe venni hitelfelvétel előtt.

Valóban szükséged van a hitelre?

Ha valójában el tudod érni más módokon is azt a célt, ami miatt a hitelfelvétel egyáltalán eszedbe jutott, akkor inkább válaszd azt, még akkor is, ha nehezebb! Így felesleges kockázattól óvhatod meg magad, és hosszabb távon még spórolhatsz is.

Mérd fel a lehetőségeidet!

A pénzügyi helyzeted felmérése, vagyis, hogy megállapítsd, mekkora az a törlesztőrészlet, amit még vállalni tudsz, alapvető fontosságú. A JTM szabályozás a havi bevételeid 50%-át meghaladó törlesztőrészletet nem is engedélyezi, de inkább az az ideális, ha az összes bevételed maximum 40 %-ánál nem magasabb ez a kiadás. Jelenleg kedvező személyi kölcsön konstrukciót igényelhetsz, de mindig hasonlítsd össze az ajánlatokat.

Válaszd meg jól a futamidőt!

Ha rövid a futamidő, magasabb lesz a törlesztőrészlet, a hitel összköltsége pedig magasabb, ha viszont hosszú, akkor a törlesztőrészlet alacsony lesz, összességében viszont jóval többet fizetsz majd vissza. Érdemes olyan futamidőt választani, amelynél a törlesztőrészletet még biztonsággal tudod fizetni, de nem túl hosszasan, így spórolhatsz a hiteleden.

Dönts jól a változó és a fix kamat között!

A változó hitelkamat elsőre olcsóbbnak tűnhet, de a futamidő alatt emelkedhetnek a törlesztőrészletek, és a végén akár többet is fizethetsz, mint az elsőre drágábbnak tűnő fix kamatozású konstrukcióknál. Az fix kamatozású hitelekkel ráadásul könnyebben is tervezhetsz, a változó kamatozású hitelek kamatai pedig már valószínűleg nem csökkennek tovább.

Végtörlesztés, mint lehetőség

A végtörlesztés lehetősége akár egy örökség révén, akár egy másik, kedvezőbb hitellel, vagy takarékoskodással is megoldható, ám ennek feltételei és díjai is lehetnek, amit érdemes még a hitelfelvétel előtt megismerni.
Nézz utána az ajánlatoknak!

 

Forrás és fotó: HS-Hitelstart Kft.

(X)

Írj Te először kommentet "Ezeket a szempontokat vedd figyelembe hitelfelvétel előtt!"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*