A móri SEWS Komponens és Elektronika Európa Kft. 561 munkahelyet őriz meg támogatásból

Népszerű ajánlatok

/A képen a SEWS Komponens és Elektronika Európa Kft. – Sajtófotó/

A nagyvállalati versenyképesség-növelő támogatásból 960 millió forintnyi támogatásban részesül a móri SEWS Komponens és Elektronika Európa Kft., és ez 561 ember munkahelyének megtartásához elegendő – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a vállalat telephelyén.

Szijjártó Péter közölte, hogy a japán cég 2,75 milliárd forintos beruházást határozott el, ehhez kaptak támogatást a kormánytól.

Jelezte, hogy a nagyvállalati versenyképesség-növelő támogatásból 207 milliárd forintnyi beruházást hajt végre 71 magyarországi vállalat, s ezzel 61 600 munkahelyet őriznek meg Magyarországon.

A miniszter rámutatott, hogy a világ autóipara az elektromobilitás felé fordult, ezért különösen felértékelődik azoknak a japán autóipari beszállítóknak a jelentősége, amelyek az elektromos autókhoz szállítanak eszközöket, illetve alkatrészeket. A Sumitomo csoporthoz tartozó SEWS ebből a szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír, és a támogatás olyan új termékek előállítására teszi alkalmassá a vállalatot, amelyeket a legnagyobb autóipari vállalatok számára fognak szállítani.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy a beruházásért éles verseny folyt ázsiai és észak-afrikai országok, valamint Magyarország között, végül a politikai stabilitásnak, az alacsony adóknak és a magyar emberek szorgalmának, munkaszeretetének köszönhetően Mór került ki győztesen a versenyből.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarországon 182 japán vállalat összesen 30 ezer embernek ad munkát és a japán beruházók alkotják a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget hazánkban. Úgy vélte, a beruházás tovább erősíti Magyarország és Japán kapcsolatait, amelyek elég erős alapokon állnak, amit mutat az a tény is, hogy az idei év első nyolc hónapjában a magyar export a legnagyobb mértékben – 42 százalékkal – Japán irányába növekedett.

Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint jó helyre érkezett a kormány támogatása, hiszen a SEWS új projektjével az elektromobilitás felé fordul, s ezzel a BMW és a Ford beszállítója kíván lenni. Mindez azt eredményezheti, hogy 2024-re közel megkétszerezi a vállalat az árbevételét és további munkahelyeket teremt.

Toya Kunihiro, a SEWS Kft. elnöke emlékeztetett arra, hogy a japán vállalat 2003-ban érkezett Mórra, s az azóta eltelt időben folyamatosan növekedett. A koronavírus-járvány idén nagy eladáscsökkenést eredményezett, októbertől tért vissza az értékesítés a normális szintre, de elbocsátások nélkül sikerült megoldaniuk a helyzetet – fűzte hozzá.

Köszönetet mondott a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA), mert idén két alkalommal is versenyképességi támogatást biztosított számukra, a mostani forrást új termék bemutatására és gyártóeszköz bővítésre fogják felhasználni.

A SEWS Komponens és Elektronika Európa Kft. fő tevékenységi köre személygépkocsi alkatrészek gyártása: csatlakozóházak, biztosítékházak, motortéri kapcsolódobozok és légkondicionáló panelek előállítása, valamint gépjárműalkatrész nagykereskedelem és raktározás.

A nyilvános cégadatok szerint a vállalat 2019-ben 150,564 millió euró (54,2 milliárd forint) nettó árbevétel mellett 2,409 millió euró (867 millió forint) veszteséget könyvelt el. Tavalyelőtt 142,649 millió euró (51,4 milliárd forint) volt az árbevétele, a veszteség 5,424 millió eurót (1,95 milliárd forint) tett ki.

-MTI-

Marton Zsolt gyárigazgató (balra), Toya Kunihiro, a SEWS Komponens és Elektronikai Európa Kft. elnöke (középen) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) megtekinti a társaság móri üzemét 2020. november 30-án.

MTI fotó/Vasvári Tamás

Írj Te először kommentet "A móri SEWS Komponens és Elektronika Európa Kft. 561 munkahelyet őriz meg támogatásból"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*