Ezekkel várták a Móri Bornapokra látogatókat 15 éve

Népszerű ajánlatok

/A képen: “Színpompás műsorkavalkád várja az idén is a vendégeket Móron ” – Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2005. szeptember/

A Móri Bornapoknak minden évben sok tízezres látogatóközönsége van Mórról, a környékből, az ország távolabbi szegleteiből, és külföldről is.  Az idei fesztiválra gondolva felidézünk néhány korábbi bornapot – azok beharangozóját, vagy épp sajtóvisszhangját.  Mint például:

Zene, sport, képzőművészet, szép környezet és ezerjó

POLGÁRMESTERI KÖSZÖNTŐ

Nemzetközi Néptánc Fesztivál a nagyszínpadon

Mór város önkormányzatai és a Móri Bornapok rendezőbizottsága szeretettel meghívja önt és családját illetve valamennyi ismerősét a Móri Bornapok és a III. Nemzetközi Néptánc Fesztivál rendezvényeire.

MÓR  Ismét eltelt egy év. Ünneplőbe öltöztethetjük szívünket ehhez az eseménydús, háromnapos rendezvénysorozathoz mondta Schmidt Ferenc polgármester. Zene, tánc, képzőművészet, szép környezet, bor  kell ahhoz, hogy jól I érezzük magunkat. Ez mind adott. Sok színvonalas program, valamint a móriak vendégszeretete fogadja majd az idelátogatókat.

Kis városunk Magyarország közép-dunántúli szén, a Vértes és Bakony völgyében fekszik. A csaknem 15 ezer lakosú, folyamatosan fejlődő, szépülő településünk 2004-ben ünnepelte várossá nyilvánításának 20. évfordulóját.

Ha Mór boráról beszélünk ma már nem kizárólagosan a Móri ezerjó jut eszünkbe. Az Ezerjó hírének öregbítésére, 1934 óta szüretenként megrendezik a Móri Bornapokat, amelyhez a hagyományőrző rendezvények mellett 1996 óta kulturális fesztivál is kapcsolódik.

Az itt élők vendégszeretete, a borászat és a nemzetiségi hagyományok, a képző- és iparművészet, valamint a zenei kínálat, a város szépülő, emberközeli arculata egyre vonzóbbá teszi Mórt.

A Móri Bornapok meghívott vendégei hosszú évek óta testvérvárosunk, az észak- rajna-westfáliai Freudenberg delegációjának tagjai. A kapcsolatról szóló megállapodást 1990. október 6-án írták alá, a két város polgárainak partneri és baráti kapcsolatának elmélyítése érdekében.

– A Móri Bornapok nemzetközi hírű rendezvény, amely ma már évente több ezer látogató számára nyújt hagyományőrző, kulturális, sport- és szórakoztató programokat. Több sporteseménynek a helyszínt a 2002-ben átadott Wekerle Sándor Szabadidő- központ sportcsarnoka és uszodája biztosítja.

– A rendezvény ideje alatt a Kapucinus téri borutca várja a borkedvelőket, ahol a helyi termelők nedűit kóstolhatják meg.

– A rendezvénysorozat keretein belül az évente változó programok mellett már nagy múltú hagyománya van a szüreti felvonulásnak, a borkirálynő-választásnak, a képző- művészeti kiállításoknak, a színpadi műsoroknak és a rendezvényeket záró ünnepi tűzijátéknak.

– Az idén harmadik alkalommal rendezzük meg a város hagyományait ápoló nagyszabású Nemzetközi Néptánc Fesztivált, amelyet várhatóan az előző évekhez hasonlóan nagy érdeklődés kísér.

– Kívánjuk, hogy e három nap a múlt hagyományait, meglévő értékeinket és a jelen munkáját bemutató programjai nyújtsanak Önök számára kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást és felejthetetlen élményeket. Mi, móriak, mindig nyitott szívvel, zamatos borokkal, szép környezettel várjuk a bornapok eseményeit és a városunkba érkező vendégeket.

Schmidt Ferenc
polgármester       
és a Móri Bornapok szervezőbizottsága

PROGRAMAJÁNLÓ

Termékbemutatóktól gálán át az utcabálig

Szeptember 30., péntek

11.oo óra A móri borvidék mezőgazdasági termékbemutatójának megnyitása, helye: a Kapucinus pince
13.00
óra Díszvendégünk Trentino Dél-Tirol tartomány és Valdobbiadene bemutató és kiállítás olasz termékekből, helye: Kapucinus tér, nagy faház
15.00
óra Bélyegkiállítás megnyitója és régi mozigépek bemutatója
Helye:
a Lamberg-kastély
16.00
óra A bornapok ünnepi megnyitója, városi díjak átadása Helye: a Wekerle Sándor Szabadidőközpont
17.00
óra Képzőművészeti megnyitók: Kiállítás a Szepezdi Művésztelep alkotásaiból, helye: a Park-galéria. A Nyári vésztábor szobrainak avatása. Helye: a Lamberg-kastély
18.00
óra Móri születésű vészek bemutatója, találkozója, helye: a Radó Antal Városi Könyvtár
19.00
óra Borkirálynő-választás Helye: az Öreg Prés Fogadó
20.00-
2i.454G Eleven Hold koncert
22.00-
23.30-iG Jamie Winchester és Hrutka Róbert 23.30-05.00-iG NoDisco (Dj Mazsi), helye: a Kapucinus tér

Október 1., szombat

9.00 óra Díszmadár-kiállítás megnyitója, helye: a Petőfi Sándor Általános Iskola
10.00-
17.30-ig III. Nemzetközi Néptáncfesztivál, helye: a Kapucinus tér, szabadtéri színpad
14.00
óra Lovasprogramok, helye: a Hétkúti Lovaspark
19.00
óra Zenés est, helye: az Öreg Prés Fogadó
19.00
óra Gálaműsor a III. Nemzetközi Néptáncfesztivál csoportjaival
Nemzetközi
táncház, szüreti bál az UnterRock Zenekarral, helye: a Wekerle Sándor Szabadidőközpont
20.00
óra Szabadtéri disco,
DJ
S.T. Lukács Tatabánya
Helye:
a Kapucinus tér

Október 2., vasárnap

9.00 órától Népművészeti kirakodóvásár

Helye: a Lamberg-kastély udvara
9.30
óra Térzene a Móri Ifjúsági Fúvószenekarral, helye: Szent István tér, polgármesteri hivatal
10.30
óra Tánccsoportok bemutatója, helye: a Kapucinus tér
11.00
óra Borlovagavatás, helye: az Erzsébet téri Művelődési Ház
13.00
óra Térzene az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekarral és Mazsorett Együttessel, helye: a Kapucinus tér
15.00
óra Szüreti felvonulás: lovasok, fogatok, borrendek, tánccsoportok, zenekarok Útvonal: Rákóczi u., Wekerle u., Szt. István tér Kapucinus tér
16.30
óra Gálaműsor:
18.30
óra Utcabál a Palotabozsoki Schütz Zenekarral Helye: a Kapucinus tér
19.00
ÓRA Bál
Helye:
az Öreg Prés Fogadó
22.00
óra Zenés tűzijáték, helye: a Radnóti Miklós Ált. Iskola udvara

Október 7-9-éig

VII. Persped Bornapi Ezerjó Rallye

Egyéb programok: boros utca a Kapucinus téren nyitott borospincék: Pince utca, Ezerjó utca, Hársfa utca, Zrínyi utca
vendéglátó
sátrak az Erzsébet téren
szentmisék
és istentiszteletek a templomokban mór fotókon kiállítás a régi községházán
KÖRHINTÁK,
GAUKLEREK a Wekerle Sándor Szabadidőközpont parkolójában információs ház a Szent István téren (Szent Rita Borhölgyek) kirakodóvásár a Kapucinus ren
LOVAGLÁSI
LEHETŐSÉG a Hétkúti Lovasparkban wellness a szállóban Parkolási lehetőség a Piac ren, a Dózsa-lakótelepen és a Vámosközben
Informáci
ó:
Lamberg-kastély
telefon: 36-22-407-255
www.mor.hu


A
borkirálynő ajánlása

Biztosan nem lehet azt állítani, hogy a borkirálynő nem szereti a bort, hiszen akkor nem lehetne borkirálynő, mondja Czéh Zsuzsanna, a 2004. év móri borkirálynője.

A bor nem mint alkohol érdekli, más alkotóelemei is vannak, amelyek megadják a nedű karaktérét, jótékonyan hatnak az egészségre; a bornak magas ásványianyag- és vitamintartalma van. Ha a borról beszél, akkor a bor egész „köretét” nézi, s ezzel adja meg az igazi minősítését.

Itt az adott borvidékre, a szívélyes vendéglátásra, a finom ételekre, a kapcsolódó rendezvényekre, a pincékre, a borért tevékenykedő lelkes csapatra gondol.

És a móri borra, különösen a borvidék leghíresebb fajtájára, az Ezerjóra, amelyről Schwartz Alajos A móri németség története és élete című kitűnő könyvében így írt:

„Az Ezerjóban megvan a nagy borokra jellemző gerincesség, testesség. Gazdag íz- és zamatanyagokban markáns savait, így a domináns almasavat, a ki nem erjedt 2%-nyi cukor harmonikusan tompítja, ezért testes, jellegzetesen kissé fanyarkás, férfi fajtajellegű pecsenyebor.”

Az 1935. évi bécsi kiállításon az Ezerjókat megkóstoló osztrák kancellár így nyilatkozott: „Ilyen bor még nem volt a számban, ezt tisztelettel kell inni.”

A borkirálynő azt kívánja, hogy minél többen látogassanak el a móri borvidékre és ízleljenek meg egy pohárkát ebből a kis móri csodából, amit tiszta szívvel ajánl.

Érdemes megtekinteni a város műemlékeit

A város északi részén húzódó Vénhegy lábánál a történelmi pincesor épületei találhatók. A Bormúzeum és a régi pincesor emlékeztet a vidék jellegére.

A VÁROSKÖZPONTBAN TALÁLHATÓ:

Lamberg-kastély. Fellner Jakab tervezte, a magyar barokk kastélyépítészet egyik legkiválóbb alkotása. Az épületben helyezték el a helytörténeti gyűjteményt.
Láncos-kastély (Luzsénszky-kastély). Copf stílusú, nevét az előtte húzódó lánckerítésről kapta.
AII. világháborúban elesett móriak emlékére emelt, Nagy Benedek helyi szobrászművész várososunk díszpolgára Sárkányölő Szent György bronzból és kőből készült alkotása, a Szent György-kút.
A 2001. augusztus 20-án avatott Boldog Gizella királyné szobor- kompozíció Millenniumi Emlékmű Nagy Benedek alkotása, amely a helyi Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezésére és közreműködésével valósult meg.
Rigó István móri születésű szobrászművész alkotása a Millenniumi Parkban látható emlékmű. A német őslakosok több mint 300 évvel ezelőtti (1698) Mórra telepítésének és a II. világháborút követő, 1948-as kitelepítésének állít emléket.

Az oldalt összeállította: Annus Péter”

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2005. szeptember (16. évfolyam, 204-229. szám)  / 2005-09-28 / 227. szám

Írj Te először kommentet "Ezekkel várták a Móri Bornapokra látogatókat 15 éve"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*