Környékünk látnivalóiból: Gróf Merán Fülöp Erdészeti és Vadászati Múzeum

Népszerű ajánlatok

A Vértes – mint ez már annyiszor kiderült itt nálunk is – gazdag látnivalókban, kirándulóhelyekben, kiállítóhelyekben….

“Az egykori vértesi vadászati, erdészeti eredményeknek, illetve a csákberényi kastély vadászati gyűjteményének állít emléket a Vértesi Erdő Zrt. által létrehozott és fenntartott Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum.

A Vértesi Erdő Zrt. célul tűzte ki, hogy a Vértes vadgazdálkodási és erdészeti történetét bemutató gyűjteményt hozzon létre.

Az intézményt tehát nem a Merán-család emlékmúzeumának szántuk, szándékunk sokkal inkább a Vértes vadászati és erdészeti múltját, illetve kisebb részben jelenét is méltó módon bemutató gyűjtemény összeállítása volt. Természetesen építettünk az egykori nagy múltú csákberényi  Lamberg-, majd későbbi Merán-, illetve a csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is. Intézményünknek -az erdei iskolával együttműködésben- jelentős oktatási szerepet is szántunk.

Ennek része a 80 m²-es helyiségben helyet kapott, a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó- és oktatóterem, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is. Ugyancsak a környezeti nevelést segíti a 4620 m hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény.

Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Ezen társulások legszebb hazai előfordulásaival találkozhatunk utunk során. Tanulmányozhatjuk a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkáját is.”

Még több róla ITT!

Forrás:meranmuzeum.hu

Írj Te először kommentet "Környékünk látnivalóiból: Gróf Merán Fülöp Erdészeti és Vadászati Múzeum"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*