Egy tér, három különböző korban – Képek

Népszerű ajánlatok

/1945 előtt/

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Mórnak, a Móri Borvidék és a Móri-árok fővárosának gazdag hagyományai, komoly múltja, történelme van, mint például a régi képek, képeslapok… Híven őrzik eleink életét, mindennapjait. Ezekből nyújtunk át újra egy kis “csokorra valót”!

 

1945 után, akkor Lenin tér volt a neve

Park a Lenin téren, háttérben a Magyar-templom (Szent Kereszt templom) 1963-ban – Forrás:fortepan.hu/Gyöngyi

 

Alább a legfelső kép, itt látszik a képeslap felirata is:

2 kommentarer på "Egy tér, három különböző korban – Képek"

  1. András Bednár Dr. | június 4, 2020 på 06:47 | Válasz

    Tisztelt Móriak!
    Évekkel ezelőtt, amikor folyt a város közepében lévő városi park “felújítása”, – azaz néhány fa kivágása, járdabetonozása, stb. – feltettem polgármester úrnak a kérdést; vajon tudja-e ki, kik voltak és mikor, akik a város közepén éktelenkedő üres, piszkos, szélfútta vásártér helyébe egy üde zöld vásori parkot álmodtak?
    Polgármester úr rám csodálkozott és rázta a fejét nem tudja.
    Hát rögvest elmondtam neki, hogy Édesapám, aki 1950-től VB-titkár volt, – ma alpolgármesternek mondják – az akkori városvezetővel, Balikó Lászlóval együtt akik úgy döntött; ide egy szép fákkal, virágokkal, szökőkúttal, padokkal ékesített park kell, mely mindenkié, aki itt él és aki ide látogat.
    Mivel sokszázmilliós(?) fidesz beruházásból “átépítették” a parkot, arra kértem a csodálkozó polgármestert, hogy egy ici-pici táblával ezt a tényt örökítsék meg, ha már sokszázmilliót költenek erre a parkra.
    Mivel mind a mai napig erre nem került sor, hát így teszem közzé mindenkinek, hogy egy második Trianon miatt 1946-ban Felvidékről Mórra telepített “migráncs” család tagja, a városért, az itt lakókért dolgozó és szociálisan ( ma ez szitokszó!?) gondolkodó városvezető, Bednár Sámuel, Édesapám volt e köztéri parknak a megálmodója.
    Álljon itt, mint elpusztíthatatlan tábla e tény, ha már márványra Mór városának nem tellik…

  2. Gyárfás Tamás/alias/ Stamler Toncsi | június 6, 2020 på 12:31 | Válasz

    Köszönöm, hogy megosztottátok ezt az információt, nem hallottam róla. Önmagában is példamutató, de abban a korban különösen. Bednár Sámuel egy nagy tudású ember, sok generáció tanára volt. Büszke vagyok rá, hogy engem is tanított. Az emléktáblát mindenképpen megérdemelnék. Ha szép szóval nem megy, legyen : KARD!

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*