A Bakony Mórhoz közeli látnivalói: Római fürdő és környezete – Képgalériával

Népszerű ajánlatok

(fotó:Nagy Pál)

A közeli Bakony – ahogy ez már annyiszor kiderült itt nálunk is – rendkívül gazdag természeti képződményekben, látnivalókban, kirándulóhelyekben, műemlékekben… Mint például ez is:

A Bakony egyik legromantikusabb, legszebb helye a Bakonynána közelében (Bakonynána és Jásd, illetve Tés között) található Római-fürdő.

Az elnevezésnek semmi köze a rómaiakhoz és soha nem volt itt fürdő, a Gaja-patak sziklái közé szorult vízesést nevezték el így.Megközelíthetjük autóval, motorral is: Tésről Bakonynána felé kell haladnunk, aztán jobbra egy keskeny úton lefelé elérjük, bal oldalon lesz.

Bakonynána felől értelemszerűen balra kell kanyarodni…

Megközelíthető jelzett turistaúton is gyalogosan vagy kerékpárral Jásd vagy Bakonynána irányából.

A Gaja-völgyön az országos kék jelzés vezet végig. Jásd felől indulva előbb érdemes megtekinteni a tési fennsík nevezetességeit, a szélmalmokat.A szurdokot talán érdemesebb Bakonynána felől megközelíteni, mert a völgy felső szakasza is látványos.

A völgy váratlanul összeszőkül és a patak a két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ömlik.

A vízesés valójában több kisebb zúgó sorozatát jelenti, végül a víz egy sziklákkal szegélyezett medencébe zuhog, amely magasabb vízálláskor teljes szélességében kitölti a szoros alját.

A Római fürdő közelében van Savanyú Jóska barlangja, egy 12 méter hosszú sziklaüreg.

2015-ös fotók: Nagy Pál

Írj Te először kommentet "A Bakony Mórhoz közeli látnivalói: Római fürdő és környezete – Képgalériával"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*