Az első móri tanítók

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció/

Mór története, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság élete, szokásai, mindennapjai  szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak..

“…Az első móri tanítók nyomára a kapucinusoknak a házasságkötéseket nyilvántartó köteteiben bukkanunk:

1714. jan. 7. Franziskus Tott egy Juditka nevű özvegyet vett feleségül. Tanuk voltak: Joannes Vas és Stephanus Nagy, ludimagister = tanító

1721. jún. 17. Sebastianus Moderer cum Barbara. Tanuk: Jacobus Wagner, Matthias Löffler, Joannes Forster és Sebaldus Heckart, ludimagister.

1725. júl. 3. Joannes Michael Toppler, Soproniensis ludimagister cum Anna Theresia Dornekin, Klagenfurtensis. Tanú: Gregorius Mayr, a Hochburg uraság kádára.

A székesfehérvári püspöki levéltárban őrzött jegyzőkönyv – melyet 1723-ban egy itteni püspöklátogatás alkalmával vettek fel, – megemlíti, hogy működik itt egy tanító, aki télen 60 gyereket (ebből 50 fiú), nyáron viszont csak 20-30 gyereket oktat.4 A felnőtt lakosság teljes mértékben írástudatlan volt. A 101 móri jobbágy – köztük a bíró és az esküdtek – a Helytartótanácshoz írott kérelmüket (1732) írni nem tudva, csak keresztvonással látták el.

A tanító 1745-ben az Iskola utcában levő házában tanította magyarul és németül a gyerekeket. A neve: Kerner Benedek volt. Munkáját már egy segédtanító: Holczmann Károly segítette. A tanító fizetése gyerekekként és negyedévenként 25 krajcár, családonként további 20 krajcár és negyed mérő rozs. Mivel egyben kántor is volt, a házasságkötésekkor 28 és fél krajcárt, temetéseknél pedig 25-40 krajcárt kapott.

A későbbiekben egy németül tudó tanító mellé mindig állítottak egy magyar segédtanítót is. így pl. 1781-ben Thiem Leopold mellé Nagy Ferencet. Ekkor már 4000 felett volt a község lakossága, de még mindig csak 87 fiú és 33 lány járt iskolába…”

(Részlet Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből – a szerző engedélyével)

Folytatás ugyanebben a rovatban – a szerk.

Írj Te először kommentet "Az első móri tanítók"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*