Móron tanult, Mór borrendjének nagykövete a Munkácsy-díjas Simon M. Veronika

Népszerű ajánlatok

(Simon M. Veronika –  a képrészlet forrása: wikipedia, fotó: Solymári – a teljes kép alább látható)

Simon M. Veronikát sok minden köti Mórhoz. A közelben született, itt tanult, tagja (nagykövete) a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrendnek), volt itt kiállítása…

Simon M. Veronika (Csetény, 1952. január 8. –), művésznevén SIMONE, Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus és festőművész.

(Simon M. Veronika –  a kép forrása: wikipedia, fotó: Solymári)

Tanulmányai

Középiskolai tanulmányait Zircen és Móron végezte 1969 és 1973 között.

1982-tõl a Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult, majd ugyanott 1984-től árszakértő szakon.

1990-ben művészeti alkotások becslő és elemző tanfolyamát végezte el a fővárosban. 1997-tõl a Szőnyi István Művészeti Akadémia festő szakán tanult Zebegényben. 1999-tõl a A.A.W. amerikai grafikai kurzus hallgatója volt Budapesten, majd 2006-tól a Leonardo Művész Akadémián Salzburgban, ahol 2009-ben végzett KUNST MEISTER szakon.

Simon M. Veronika:Gróf Wass Albert – forrás:wikipedia

Életpályája

1968-tól 1987-ig a székesfehérvári Videoton előadója, majd egyik csoportvezetője volt. 1988 és 1992 között egyéni vállalkozóként dolgozott. 1993 óta festészettel foglalkozik (Derkovits Kör Székesfehérvár; Zilachy Stúdió Budapest). A Cserhát Művész Kör művészeti vezetője. 12 művészkörben dolgozik rendszeresen.

1998-tól a magyaralmási, a sárosdi, a bajóti, a nánai és kisgyőri nyári alkotótáborok festőrészlegét, 2000-tõl az „SMV 2000 Festőtanodát” irányítja Székesfehérváron, koordinálja az országos „Egy mindért mind egyért” művészformáció működését, illetve a Cserhát Művész Kör székesfehérvári tagozatának vezetőjeként a “Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkört”.

A Mesterek és tanítványaik országos kiállítás sorozat elindítója, rendszeresen nyitja meg tanítványai kiállítását.

2002-ben a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend lovagja, majd 2009-től nagykövete lett.

2005 óta a Borbarát Hölgyek Egyesülete Mór tiszteletbeli tagja. Megfestette egyesületük védőszentjét, Szent Ritát. A festmény az egyesület tulajdonában van több más festményével együtt, melyeket székhelyükön, a Fogadó az Öreg Préshez Kiskakas termében lehet megtekinteni.

Elnyerte a Szent Lőrinc és a PRO VINO érdemérmet a móri borrendtől illetve a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségétől.

2008-ban és 2009-ben a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István és a marcelházi Szent Imre Herceg Borrend tagja, hírvivője, 2010-ben pedig a Szent Vince Borrend hírvivő lovagja.

2005-ben lovaggá ütötték a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend avatásán a Páduai Szent Antal templomban. 2006-ban tiszti rangot kapott, 2009-ben pedig főparancsnokká avatta Vittorio Galappini, Málta nagyhercege, a Lovagrend nemzetközi grand vikáriusa. Itt a Szent Erzsébet Kommenda parancsnokává nevezték ki.

Megfestette a lovagrend védőszentjeit: Szent István királyt, Szent Mártont, Szent Lázárt. Azóta az õ képei a rend hivatalosan elismert festményei. Megörökítette a 2006-ban váratlanul elhunyt Allan Inovius nagyperjelt, a rend nemzetközi vikáriusát. A Lovagrend spirituális vezetőjének, dr. Tempfli Józsefnek, mára nyugalmazott püspöknek több képet festett, és portréban örökítette meg. Ezen képek pl. Nagyváradon, a püspöki palotában láthatók.

Rendszeresen megörökíti a történelmi egyházak szentjeit, a boldogokat, a kiemelkedő egyéniségeket, ezért Magyarország Nagyasszonya érmet is kapott. Több külföldi kiállítása volt. Az USA-ban Bartók-képet és Kossuth-portrét adott át. Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, a Felvidéken, Erdélyben is többször adott át képet. Rendszeresen fest történelmi portrékat, kétszáznál is több közintézményben van képe elhelyezve, mintegy 500 kép, és sok templomban találhatók oltárképei is. Rómában, a Vatikánban is adott át II. János Pál és XVI. Benedek pápákról készített portrét. Képsorozatot készített magyar írókról, költőkről.

2000 óta leginkább tanítással foglalkozik, valamint vezeti az általa alapított SMV 2000 Festőtanodát.

Családja

Édesapja Simon Károly, édesanyja Mészáros Margit. Férjezett, három gyermeke és négy unokája van.

Kutatási területe

Híres történelmi személyiségeink ábrázolása, régi mesterségek felkutatása.

Munkái

Témaválasztása széleskörű: portrék, életképek, csendéletek, meditatív gondolatok. Lírai realista, a természetelvű festészeti stílust követi, olajjal, pasztellel, homokkővel, tussal, szénnel és akrillal dolgozik.

Alkotásait sorozatokba rendezi: eddig közel 20 különböző témájú sorozatot kezdett el. Munkásságában kiemelkedő helyen szerepelnek a  nevezetes emberekről – költőkről, írókról, történelmi és egyházi személyekről – festett portréi, oltárképei és kötetillusztrációi. Mintegy 175 kötetet illusztrált.

Több mint 500 festményét (portrék, zsánerképek) helyezték el 15 ország közintézményeiben. Kiállítóként is nagyon aktív, közel 500 egyéni tárlaton mutatkozott be, Magyarországon kívül 15 ország galériájában, többek között Párizsban, Londonban, New Yorkban, Washingtonban, Bécsben, Varsóban, Kölnben, Aachenben, Pozsonyban, Kairóban, valamint a környező országok városaiban: Nagyvárad, Kolozsvár, Gyergyószentmiklós, Nagyszalonta, Szatmárnémeti, Révkomárom, Galánta, Párkány, Nána.

Díjak, elismerések

Munkásságát számos díjjal ismerték el: Jubileumi Szent István-, Holló László-díj, Batsányi-Cserhát Művészkör Munkácsy emlékdíja, Krúdy-érem, Pro Vino és Szent Lőrinc érdemérem, Cserhát Aranykéz-, AKIOSZ Aranyecset-díj, Cserhát Művész Kör: Csók István emlékdíjasa, Kunst Meister, Ácsteszér, a Cserhát, Csetény és IIiny diszpolgára.

(forrás:wikipedia)

Még több róla:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Simon_M._Veronika

Írj Te először kommentet "Móron tanult, Mór borrendjének nagykövete a Munkácsy-díjas Simon M. Veronika"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*