Kéménytűz Fehérvárcsurgón – Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Fotó:Katasztrófavédelem/

A lerakódott kátrány égett egy családi ház kéményében január 13-án délután Fehérvárcsurgón.

Az épülethez elsőként kiérkező bodajki önkéntes tűzoltók kikotorták a kályhából az éghető anyagot, és egy porral oltóval fojtották el a lánggal égést a kéményben. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók kéményseprő szakemberrel közösen vizsgálták át a füstelvezetőt.

Mivel a vastagon lerakódott szurok a kéményt több helyen eltömítette, megtiltották annak használatát.

Személyi sérülés nem történt. Az épületben a fűtést gázkazánnal biztosítják.

Az elmúlt fűtési szezonban negyvenkettő kéménytűznél avatkoztak be Fejér megye tűzoltói.

Az esetek hetvenöt százaléka a fűtési időszak második felében történt. A kéménytüzek megelőzése érdekében a füstelvezetők évenkénti ellenőriztetése mellett a tüzelőanyagot is gondosan meg kell választani. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Ennek érdekében Fejér megyében a Kémény Zrt-hez fordulhatnak a lakók.

Egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése – ha a kéményseprő mindent rendben talál – mindössze húsz-harminc percet vesz igénybe. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt.

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám. A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat.

Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb – tájékoztatta lapunkat  Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

5 kommentarer på "Kéménytűz Fehérvárcsurgón – Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik"

  1. Igen, magyarázat mindenre van, aki fával tüzel, jobb ha tisztában van vele, hogy a
    kémény kátrányosodni fog és idő kérdése csupán, hogy leégjen a ház! Sógoromat
    rábeszélték a fára, nem fogadta el tőlem, mint más sem, így kétszer építette át az új házon a kéményt, majd a plafonon átütő kátrány meggyőzte, inkább marad a gáznál!!
    A fával is lehetne FŰTENI, csak a feltételeit kellene tudni, mert gázai a hideg kazánban nem robbannak szét viszont a kéményben már jobbak a feltételek, vigyázni kellene, a láng ne menjen a kéménybe, akkor persze hidegebb a lakás!!!
    Ha vissza fojtják a tüzet, CO keletkezik, ami mérgezhet!!!!
    Ne essünk kétségbe, mert a jobb minőségű szenekkel is az a probléma, a kazánok, a gyors tüzeket nem tudják feldolgozni, a kéménybe a korom lerakodik, ez is égni fog!!!
    Marad az a módszer, amit már sokszor megírtam: Jó kazán, tiszta égés!!!!!

  2. Írok én ha kell, de az az érzésem, ez a fajta megelőzés, hogy kimegy egy tűzoltó autó
    és megvárja a következő tüzet, mert ötig úgysem áll meg, semmi értelme jönni-menni,
    aki fával tüzel, inkább sűrűn ellenőrizné a kéményseprő, jó pénzért, egyszer csak megtanulná, hogy nem a házat kell leégetni, hanem fűteni kellene! Persze amíg az agrárminisztérium a fát ajánlja és okos fűtésről beszél, addig mindenki azt hiszi, hogy csak neki nem sikerül!!!!
    A kazán nem vaskályha, hogy addig tömjük, hogy meleg legyen míg a kéményben jár a láng, előbb-utóbb csak begyullad, mert a fűtő energia 50%-a, az energia java, a
    kémény fűtésére megy el, holott a kazán sem melegedett fel, arra már nincs energia!!!
    A biztosító lépett először, ha leég a ház, vagy felrobban a kazán, magas díjat ajánlott az ügyfélnek, amit nem a biztosító fizet, hanem az ügyfél csekken!!!!!

  3. Valójában, hogyan keletkezik tűz a kéményben, ahhoz tudnunk kell hogyan alakul ki a kátrány, miért rakódik le a kéményben, aztán mitől gyullad ki és mi jelzi, hogy hamarosan itt a baj!!!!!!
    Ebből aki tüzel, csak annyit tud, minél nagyobb a tűz, annál jobban kellene fűteni a kazánnak, de ez egyáltalán nincs így!!!!! A kazánok rossz minőségű HŐCSERÉLŐK, a bennük lerakódott korom, kátrány, tovább rontja a hő átadását, így a keletkezett korom és füst, a hideg kéménybe megy, ahol lehűlve kicsapódik!!!
    Mi erről nem veszünk tudomást, egy “szakértő(?)” azt mondta a kéménynek füstölni kell, az a feladata!!! Lehet, hisz így is méretezik: FÜSTGÁZRA!!!! A füst a rosszul elégett szén, (ez megtalálható a gázban, a fában, olajban!!!), és sok más éghető anyagban, tehát ne csodálkozzunk, ha eldugul a kéményünk, minek következtében a CO nem kifelé, hanem a lakásba jön!!! Ekkor válik veszélyessé a
    dolog, mert ha még jobban megrakjuk a tüzet, több huzatot engedünk, vele együtt több oxigént, a kémény begyullad!!!!
    Mit tehetünk? Értesítsük a tűzoltókat és amennyire csak lehet, vonjuk meg az oxigént, addig, hogy a tűz a kéményben csendesen égjen, de ne oltsuk ki, mert újragyulladásnál robbanhat!!!!!
    Mindezt hogyan előzzük meg? TISZTA-ÉGÉSSEL, amit a kazánban izzással és gyors-égéssel, kék lánggal érünk el!!! Ez a kék láng elég kicsi ahhoz, hogy fűtsön, de a meleg CO2 ütközik a meleg nitrogénnel, fokozza a hőt, ez FŰT, majd a kéményen, hidegen távoznak!!! Itt már égés nincs, se korom, se füst, nem keletkezik lerakódás, ami a kéménytüzet okozza!!! Van azonban egy nagy baj, a kazánok tiszta égésre alkalmatlanok!!!! Burkoltan ezt úgy hozzák tudomásunkra, mellékelnek szerszámokat és leírják, hogyan takarítsuk a kazánunkat, amiből egyenesen következik, hogy FŰTÉSRE ALALMATLAN!!!!

  4. Nem nagyon kavartam fel az álló vizet, a sablonos írások arra engednek következtetni, hogy senki sem ért a kéménytűzhöz, meg persze a tüzeléshez sem, de valamilyen parancs miatt, lemásolják azt a sok baromságot, amit valaki egyszer leírt, így a laikusok számára nincs semmi, amiből kiderülne, hogy mit, hogyan
    kellene csinálni? KÜZDÖK, persze se végzettségem, se kedvem azokkal foglalkozni, akik nem akarják megérteni, mi a fűtés lényege, nem rég javasoltam a katasztrófa
    védelemnek tetessenek füst érzékelőt a tetők alá, hátha a tűzoltók akkor időben
    kiérkeznek, mert a tető lángra lobbanásáig sok időre van szükség!!!!
    Vagy inkább megvárjuk????? /06-30-711-8164/

  5. November 1, Leégett a tamási termálfürdő teteje! Ok villamos zárlat (valószínűleg!)
    Külső lemez burkolat, belül lambéria, közte éghető szigetelés, világítótestek,
    MBCU vezeték a szigetelőanyagban! Már nem divat az acél-páncél csövezés, jó ez így
    is! Hogyan készült? Terv szerint! Kicsit bővebben: Villanyt szereltünk és még vagy hat szakma dolgozott egyszerre, a határidő szoros volt! Öt nyakkendős jött,
    érdeklődtek, mi szerint csináljuk a villanyt? “Terv szerint!” Az ötödik mondja
    az lehetetlen, Ő a tervező, még nincs terv, de mi már végeztünk! Mást ne is említsek, jöttek a gázosok, mindenki félre, ma övék a pálya, mindennek el kell készülnie, van rajzuk is! Amikor fúrja az alapot, mondom milyen hosszú a fúród
    mert a közbülső alap után van egy helyiség, minimum 6 méter! De jó hogy szóltál, de ahova most akarsz fúrni mi egy kábelt hoztunk be, talán arrébb kéne menni!!
    Minden elkészült, a kőművesek mindent bevakoltak, leburkoltak, karácsonykor mi
    is végeztünk, a főnök hozott egy segítőt (szakembert(?), aki vésni nem tudott,
    csövezni nem tudott, még sosem gipszelt, viszont a vezetékeket össze tudja kötni,
    az összes feketét egybe, mert így tanulta!!!!!
    Másik cégnél új vezető, új dolgozó, itt a rajz, ebbe a dobozba szereld be! Azt persze nem tudta, hogy a srác hálózatszerelő, így nem volt képben, de a rajz minden nap változott, persze nem lett jó! A kolléga vitte felszerelni, majd hétfőn én lettem a soros, mert nem tud eligazodni benne, (Ő volt a legjobb szerelő) Kimentem a fiatallal, mert én sem voltam villanyszerelő, majd szétdöntöttem az egészet, és megcsináltam, mire beértünk már várt egy új rajz!!!!
    Egy ilyen fürdő nem 20 fillér, valaki tervezte, valaki kivitelezte, valaki jóváhagyta, valaki ellenőrízte, valaki megcsinálta, valaki megérezte a füst
    szagát, valakinek jelentette, valaki hívta a tűzoltókat, valaki megbontotta a belül izzó tetőt, márpedig a levegőtől lángra kap a tűz, amit az isten se olt el!
    Mindez egy pár ezer forintos füstérzékelő hiánya miatt, meg hát egy elektromos zárlat miatt, ami az éghető anyagba lett huzalozva, ki tudja hogyan!!!!
    Sok a kár, megérte, talán máshol is így csinálják, mi lesz a következő???
    Azt mondják ma már nincs szakember? Valóban, az iskolában képesítés nélküli tanít, azt mondja a temperában nincs világoskék! Mondom zöld és sárga, majd elkezdett ordítani maga hallgasson, csak egy karbantartó, én már három éve tanítok!!! A matekos adott két temperát, kikevertem vagy öt világoskéket. Maga
    ezt honnan tudja? 25 évig színes fotóztam! Majd beugrottam óraadónak 15 szakmával!!!

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*