Kéménytűz Fehérvárcsurgón – Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Fotó:Katasztrófavédelem/

A lerakódott kátrány égett egy családi ház kéményében január 13-án délután Fehérvárcsurgón.

Az épülethez elsőként kiérkező bodajki önkéntes tűzoltók kikotorták a kályhából az éghető anyagot, és egy porral oltóval fojtották el a lánggal égést a kéményben. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók kéményseprő szakemberrel közösen vizsgálták át a füstelvezetőt.

Mivel a vastagon lerakódott szurok a kéményt több helyen eltömítette, megtiltották annak használatát.

Személyi sérülés nem történt. Az épületben a fűtést gázkazánnal biztosítják.

Az elmúlt fűtési szezonban negyvenkettő kéménytűznél avatkoztak be Fejér megye tűzoltói.

Az esetek hetvenöt százaléka a fűtési időszak második felében történt. A kéménytüzek megelőzése érdekében a füstelvezetők évenkénti ellenőriztetése mellett a tüzelőanyagot is gondosan meg kell választani. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Ennek érdekében Fejér megyében a Kémény Zrt-hez fordulhatnak a lakók.

Egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése – ha a kéményseprő mindent rendben talál – mindössze húsz-harminc percet vesz igénybe. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt.

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám. A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat.

Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb – tájékoztatta lapunkat  Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

2 kommentarer på "Kéménytűz Fehérvárcsurgón – Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik"

 1. Igen, magyarázat mindenre van, aki fával tüzel, jobb ha tisztában van vele, hogy a
  kémény kátrányosodni fog és idő kérdése csupán, hogy leégjen a ház! Sógoromat
  rábeszélték a fára, nem fogadta el tőlem, mint más sem, így kétszer építette át az új házon a kéményt, majd a plafonon átütő kátrány meggyőzte, inkább marad a gáznál!!
  A fával is lehetne FŰTENI, csak a feltételeit kellene tudni, mert gázai a hideg kazánban nem robbannak szét viszont a kéményben már jobbak a feltételek, vigyázni kellene, a láng ne menjen a kéménybe, akkor persze hidegebb a lakás!!!
  Ha vissza fojtják a tüzet, CO keletkezik, ami mérgezhet!!!!
  Ne essünk kétségbe, mert a jobb minőségű szenekkel is az a probléma, a kazánok, a gyors tüzeket nem tudják feldolgozni, a kéménybe a korom lerakodik, ez is égni fog!!!
  Marad az a módszer, amit már sokszor megírtam: Jó kazán, tiszta égés!!!!!

 2. Írok én ha kell, de az az érzésem, ez a fajta megelőzés, hogy kimegy egy tűzoltó autó
  és megvárja a következő tüzet, mert ötig úgysem áll meg, semmi értelme jönni-menni,
  aki fával tüzel, inkább sűrűn ellenőrizné a kéményseprő, jó pénzért, egyszer csak megtanulná, hogy nem a házat kell leégetni, hanem fűteni kellene! Persze amíg az agrárminisztérium a fát ajánlja és okos fűtésről beszél, addig mindenki azt hiszi, hogy csak neki nem sikerül!!!!
  A kazán nem vaskályha, hogy addig tömjük, hogy meleg legyen míg a kéményben jár a láng, előbb-utóbb csak begyullad, mert a fűtő energia 50%-a, az energia java, a
  kémény fűtésére megy el, holott a kazán sem melegedett fel, arra már nincs energia!!!
  A biztosító lépett először, ha leég a ház, vagy felrobban a kazán, magas díjat ajánlott az ügyfélnek, amit nem a biztosító fizet, hanem az ügyfél csekken!!!!!

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*