Perpatvarok Móron – Zendülés a borkimérés körül 3. rész: Botütések

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció!/

Folytatjuk sorozatunkat (az előző részeket is ebben a rovatban találja):

“Július 28-án reggelre összedoboltatták a község vezetőit és lakosait. Felszólították őket, önként jelentkezzenek a vétkesek, ezt majd enyhítő körülménynek tudják be nekik. Aki pedig szökni vagy elrejtőzni próbál, azt a megyéből kitiltják, vagyonát elárverezik. Néhányan valóban önként jelentkeztek, de voltak, akiket a katonák kutattak fel és kísértek a megyei börtönbe. A letartóztatások még augusztus elején is folytatódtak, de a megyei urak bosszúszomját a Helytartótanács hamar lehűtötte. Arra utasítva őket, hogy az aratás miatt csak a főbb bűnösöket tartsák fogságban, a többit engedjék haza.19

A tárgyalások, tanúmeghallgatások három helyen folytatódtak. A 101 férfi és 4 női vádlott vallatásai szeptember elejéig is elhúzódtak, bár a konok védekezőket botozásokkal kényszeríttették a mielőbbi beismerő vallomásokra. A 43 másod- és harmadrendű vádlott különböző számú botbüntetéseket kapott. A legtöbbet, 64-et egy fő, a legkevesebbet, 12-őt 2 fő. Kellner Jakab belehalt a kapott 24 botütésbe, de nem kegyelmeztek a sérves Haberland Lőrincnek és a csonttöréses Rieblinger Ferencnek sem.

Mindkettő megkapta a kiszabott 16 botütést. A nemesi címmel rendelkező Vizkelety István zsellér ügyét az uradalomhoz utalták át. Steiner János felesége 50, segítője, Schacher Mária – Ábele Márton felesége – 32 korbácsütést kapott, mert a harangok félreverésével adtak vészjelet a móriaknak. II. Lipót, aki figyelemmel kísérte a móri eseményeket, az ítélethirdetés után azonnal elrendelte az elítéltek szabadon bocsátását. De mire a parancs szeptember 23-án megérkezett a megyéhez, az elítéltek már elszenvedték büntetésüket.

A császári kegyelem épen a 16 fővádlott számára hozott nem remélt büntetlenséget. Ugyancsak az uralkodó parancsára menekült meg a bécsi útjáról hazaérkezett Otter Mátyás a neki megígért 96 botütéstől. Az ő perüket későbbi időpontban szándékoztak volna megtartani.”

(Részlet Schwartz Alajos: A móri németség története és élete c. könyvéből – a szerző engedélyével)

Írj Te először kommentet "Perpatvarok Móron – Zendülés a borkimérés körül 3. rész: Botütések"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*