Móri sikerek a Wekerle novellapályázaton

Népszerű ajánlatok

/A képen a díjazottak és a díjátadók – Fotó:Hrubos Zsolt/

A Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítvány és a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely idén novellapályázatot írt ki.

E pályázattal is a móri születésű háromszoros miniszterelnöknek, Wekerle Sándornak kívántak emléket állítani.

Céljukként alábbiakat fogalmazták meg – idézem:

“Wekerle Sándor (1848-1921) történelmi emlékezetének megőrzése, saját kora, jelenkori párhuzamok, személyes élmények bemutatása. A novellában Wekerle Sándor személyiségének megjelenítése oly módon, hogy a történet akár Wekerle korában, akár a jelenkorban játszódhat. Fontos követelmény, hogy Wekerle Sándor sokoldalú történelmi szerepét úgy mutassa be, hogy a novellán keresztül megelevenedjen Wekerle Sándor történelmi alakja.”

A novellapályázat díjait a 2019. november 14-én, a Wekerle Napokon rendezett ünnepi műsor keretében adták át az Erzsébet téri Művelődési Házban.

Nyertesek: az ifjúsági kategóriában a móri Király Csenge győzött “Kísérők” címmel írt novellájával /vele nemrég készítettünk riportot egy másik pályázati sikere kapcsán – a szerk/.

A felnőtt kategóriában győztes Kalmár Tiborné “Az urasági cselédek ” címmel írt novellát.  A Veszprém megyei Pápakovácsin él.

A két különdíjas egyike Horváth Zsuzsanna Vilma “Erzsébet tér 8060” című munkájáért.  Ő a Móri Táncsics Mihály Gimnázium  tanára.  A másik különdíjas Redl Tibor móri származású, de sajnálatára a munkája Budapestre “száműzte”.  Munkájának címe: “Megyünk, mert mennünk kell.”

Az első díjakat  Prof. Báger Gusztáv zsűri elnök, Buza Ernő az alapítvány elnöke,  Dr. Patay Géza Wekerle Sándor dédunokája,  és Kovács Gergő a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely igazgatója adták át.

A különdíjakat a Városi Közművelődési Közalapítvány ajánlotta fel, melyet Krauszné Beck Orsolya titkár adott át  Báger Gusztávval és Patay Gézával.

Fentiekről Buza Ernő alapítványi elnök és Balogh Tibor, az alapítvány elnökségi tagja tájékoztattak.

                                                                                              Nagy Pál

 

A kép a díjak átadásakor, az ünnepi műsoron készült – Fotó:Hrubos Zsolt

Írj Te először kommentet "Móri sikerek a Wekerle novellapályázaton"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*