Találós kérdés: “Hol lehet Móron a libát, vagy a kacsát csak az egyik oldalon megsütni?”

Népszerű ajánlatok

/A Szent Rókus kápolna, jobbra nyílik a Rákóczi utca – fotó:Nagy Pál /

Mór történetének egyes korszakaival, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak…

A TELEPÜLÉS FEJLŐDÉSE, UTCANEVEK – részlet:

“…A váltakozva hol “Újlak”, hol “Rákóczi” utcának hívott széles utca német neve “Neustift” (557). A “stiften” ige alapítást, létrehozást, kezdeményezést jelent. A magas talajvíz miatt először csak az utca magasabban fekvő, páros számú oldala épült ki.

Ebből az időből származik egy régi móri találós kérdés:

Hol lehet Móron a libát, vagy a kacsát csak az egyik oldalon megsütni?

A válasz: a Neustiftban -annak egyik, már kiépült oldalán! A páratlan oldalon először csak 14 lakóház épülhetett (a 15-ik egy urasági erdészház volt) a már említett ingoványos, vizes részek miatt.

Az utca széles torkolatában áll 1837 óta a Rókus-kápolna, melyet az előző évi, mintegy 200 áldozatot követelő kolerajárvány emlékére építtetett Lamberg Terézia grófnő.

Mellette a községi elöljáróság egy mérlegházat építtetett. Az utca 1. sz. épülete 1945. márciusi lebombázásáig a Neustifti iskola volt…”

(Részlet Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből – a szerző engedélyével)

Írj Te először kommentet "Találós kérdés: “Hol lehet Móron a libát, vagy a kacsát csak az egyik oldalon megsütni?”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*