Országos pályázatot nyert a sokoldalú móri középiskolás

Népszerű ajánlatok

/A képeken Király Csenge/

Sok fiatal él Móron, akire tehetsége, tanulmányai, szakmai tudása, hobbija…stb. miatt büszke lehet családja, de a település is.  Néhányukról olvashattak már oldalainkon.  Szándékom szerint időről időre igyekszem közelebbről bemutatni közülük minél többeket.  Vannak, akiket szélesebb körben, másokat kevesebben ismernek. A lényeg: valamiért kitűnnek az átlagból – mostani riportalanyom is közéjük tartozik.

Névjegy

Név: Király Csenge

Foglalkozása: tanuló

Mikor és hol született, mióta él Móron: 2004. 07. 22-én Móron születtem, azóta is itt élek.

Magánéleti adatok: Nagycsaládban élek, négy testvérem van. A Petőfi Sándor Általános Iskolában tanultam hatodikos koromig, azóta a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium hatévfolyamos képzésű német tagozatán folytatom tanulmányaimat.

Hobbija: Nagyon szeretek festeni, énekelni és rajzolni. Régóta írok történeteket, novellákat, mostanában megpróbálkoztam egy-két regénnyel is. Sok időt töltök a szabadban a kutyámmal.

-Ha megkérik, hogy mutatkozzon be, mi az a két-három mondat, információ, amit mindenképp el szokott mondani magáról?    

Szeretem az állatokat, a nyáron önkéntes munka során egy állatmenhelyen dolgoztam, ahol rengeteg különböző állatot etettem, sétáltattam, és ápoltam. Jelenleg egy iskolai kezdeményezés keretében gyűjtünk a menhelyeknek tápot, és plédeket segítségképp. Több művészeti ágat is kipróbáltam, zeneiskolában tanultam gitározni, zongorázni, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola szobrász szakjára jártam rajzolni, és szobrászkodni. Régóta rajzversenyeken veszek részt, bár ez az utóbbi időben egy kicsit kimaradt az életemből. Most a gimnáziumomban a színjátszó szakkörhöz csatlakoztam, együtt járunk fesztiválokra, és különböző műsorokra fellépni. Szeretek sportolni, bár jelenleg csak úsznom szabad egy betegség miatt. Az iskolában csatlakoztam az iskolaújság szerkesztőségéhez, amit nagyon szeretek, meséket írok, amivel színesítik az újságot. Szeretek nyelvet tanulni, és utazgatni. Ezt szeretném egyszer majd összekötni egy külföldön töltött iskolai tanév formájában.

-Véletlenül értesültem, hogy országos pályázatot nyert. Miről van szó pontosan?

Idén 15. alkalommal hirdették meg a Janikovszky Éva Meseíró Pályázatot, amire Udvardi-Básti Edina Tanárnő hívta fel a figyelmemet a gimiben. Biztatott, hogy küldjem el egy novellámat, ami beilleszthető a témába. Több korosztály írhatott, semmi megkötés nem volt, csak hogy a mese, mint műfaj megmaradjon. Végül annyira megtetszett a pályázat, hogy külön erre írtam egy rövidebb „komoly mesét”, ahogy anyukám hívja. Korosztályomban első helyezést értem el. Bartos Erika saját maga készített egy illusztrációt a meséhez, amit ráadásul Ő maga adott át nekem az ünnepélyes díjátadón. Több könyvet nyertem ezzel a díjjal, aminek örültem, mert olvasni legalább annyira szeretek, mint írni.

-Kapott nyilvánosságot az országos médiában is?

Igen, több helyen is! Az egyik zsűritag, Szepes Erika irodalomtörténész, felkeresett azzal a céllal, hogy a mesémet megjelentesse a kortárs irodalmi folyóiratban, az Ezredvégben. Ezen kívül a díjátadón adhattam életem első interjúját az M5 Kulturális Híradónak, ami nagyon izgalmas, és egyben ijesztő volt, mivel azonnal kellett választ adnom, és nem tudtam, mit fog kérdezni, az arcomat, és az arckifejezésemet pedig vette a kamera.

Kép: Király Csenge a díjátadón

-Korábban is írt már mesét, novellát?  

Igen, először csak saját örömömre, aztán ezeket a meséket megmutattam az általános iskolás irodalomtanáromnak, Háriné Selmeczi Zsuzsanna Tanárnőnek. Ő segített ezeket kijavítani, és fejleszteni az írástechnikámat. Most is sok segítséget kapok jelenlegi magyar tanáromtól. Azóta is rendszeresen írok, szerencsére egyre többet pályázatokra, és versenyekre is küldök, bár ami leginkább leköt, egy regény…. az viszont még nem mostanában lesz kész.

-A pályázaton győztes „A róka” jelenleg hol olvasható nyomtatásban, illetve interneten?

Az Ezredvég irodalmi magazinban jelent meg nyomtatásban, Szepes Erika közbenjárásának hála, ennek a folyóiratnak az internetes oldalára is fel van töltve.  http://www.ezredveg.hu/

-Ha valaki szeretné megvásárolni a kötetet, hol kapható?

Én úgy tudom, újságos standokon, de az Ezredvég folyóirat honlapján városra lebontva látható, pontosan hol. Hozzánk legközelebb Székesfehérváron.

-Végül egy személyes kérdés: mit jelent Önnek Mór? 

Születésem óta itt élek, más helyet el sem tudok képzelni. Szeretek itt élni, ezen a kivételes környezettel rendelkező helyen. Rengeteg lehetősége van az itt élőknek a tehetségük fejlesztésére, ahogyan nekem is volt, a sportolásra, a művészetekre. Így elmondhatom, hogy tökéletes a gyerekkorom.

                                                                                                                                                                                                                                       Nagy Pál

A képeket Király Csenge édesanyjától kaptuk – a szerk.

Írj Te először kommentet "Országos pályázatot nyert a sokoldalú móri középiskolás"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*